Изложба – „Ратни фоторепортер Риста Марјановић“

Ученици осмог разреда су дана 22.10.2018. године са наставницом историје посетили изложбу – „Ратни фоторепортер Риста Марјановић“, са темом и мотивом Првог светског рата, која је организована у галерији РТС –а у Београду. Ова изузетно значајна и вредна изложба је допринос обележавању јубилеја сто година од завршетка Првог светског рата. Први српски фоторепортер Риста Марјановић највише је радио у периоду 1910 – 1960. у коме је реализовао колекцију документарних фотографија подељену на два дела; први део обухвата период од почетка ратних дејстава, повлачење војске, албанску голготу – за шта је више пута награђиван; други део након повратка 1918, Солунски фронт, ослобођење градова и уједињење.

У његовој збирци која садржи 8500 фото-негатива, петсто се односи на Први светски рат. Својим фотографијама је дао допринос сазнању шта се дешава у Србији, када је у Лувру 1916. године организована изложба његових фотографија (200), које нису пратиле само војску, већ и народ, као и живот у ратним временима.

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, у здању Дома Војске Србије, новембра 2017. године откривена је спомен-плоча Ристи Марјановићу.

Љубимирка Галин Алексић

Повратак на Почетну