Посета изложбама ученика осмог разреда - чланова историјске секције

Дана 9.10.2013. године ученици осмог разреда – чланови историјске секције, као и ученици шестог разреда који иду на грађанско васпитање, посетили су Дом војске Србије где су обишли две изложбе: у Малој галерији изложбу Милунка Савић – хероина великог рата и у Великој галерији – Велика Иза Влаха Буковца.

Поводом 40-годишњице смрти Милунке Савић, најодликованије жене Великог рата и носиоца златне Карађорђеве звезде са мачевима, златне медаље за храброст "Милош Обилић", Легије части IV степена, Легије части V степена, француског Ратног крста, Албанске споменице и јубиларне спомен-медаље Солунског фронта, отворена је ова јединствена изложба.

Наши ученици су имали могућност да се упознају са изузетним историјским благом који, нажалост, није довољно заступљен у историјским уџбеницима, па се о њој мало зна. Нарочиту важност упознавању ове јунакиње Првог светског рата (као и балканских ратова) даје и чињеница да наша школа „Војвода Мишић“негује историју и традицију овог периода српске историје, па сазнања о њој употпуњују ученичка знања о националној историји новог века.

Изложба Велика Иза Влаха Буковца треба да прикаже Буковчеву слику из колекције Павла Бељанског. То је уједно и прво јавно излагање ове слике и повратак у Београд, након пет деценија од када је поклоњена Новом Саду. У оквиру припрема за изложбу, слика је први пут, од како ју је Павле Бељански купио (1929), рестаурирана у Галерији Матице српске у Новом Саду, и том приликом је откривен добар део њеног првобитног изгледа, до сада сакривеног испод неразумљивих слојева тамних боја. Поред саме слике, изложба приказује и причу о њеном настанку, као и њену судбину, од величанственог успеха на париском Салону, преко британских колекција, аукције у Паризу, до београдског стана Павла Бељанског, што је све, трајало пуних пола века.