Menu

Свети Сава

Свети Сава - школска слава

У складу са ситуацијом, овај 27. јануар и нашу славу ћемо ове године обележити на мало другачији начин него што смо то чинили протеклих година. У приземљу су истакнути панои наших вредних ђака са најзначајнијим подацима из живота Светога Саве. Савиндан се обележава у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства. Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности и заштитником просветних установа.

Празник је установљен за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца. Свети Сава је рођен 1169. године као најмлађи син српског жупана Стефана Немање. Световно име било му је Растко. Одрекао се световног живота и замонашио веома млад, око 1192. године, на Светој Гори, у руском манастиру Свети Пантелејмон. У Никеји је 1219. издејствовао аутокефалност (самосталност) српске цркве. Умро је у Трнову 25. јануара 1236. године, на повратку из ходочашћа у Јерусалим, после једне дипломатске мисије за бугарску архиепископију. Према записима из тог времена, глас о смрти Растка Немањића стигао је у Србију 27. јануара, па се у СПЦ на тај дан служе литургије. Његове мошти су из Трнова пренете у Србију и сахрањене у манастиру Милешеви 1237. године.

У време Банатског устанка, 1594. године, велики везир Синан паша наредио је да се мошти Светог Саве однесу из манастира Милешеве и спале у Београду, на Врачару.